Nazwa dla restauracji włoskiej

Obok azjatyckich, hinduskich, staropolskich, wegetariańskich, meksykańskich, do najbardziej popularnych restauracji w Polsce zaliczyć należy restauracje włoskie. Nie można jednak ich mylić z pizzeriami. Pizzerie na kulinarnej mapie zajmują osobne miejsce, choć bardzo często się zdarza, że w pizzerii zamówimy także pastę, a w restauracji włoskiej także pizzę. Niemniej jednak to zupełnie inne lokale.

Pizzeria to nie włoska restauracja

Z nazewniczego punktu widzenia zakres menu ma zasadnicze znaczenie, bowiem status pizzerii i włoskiej restauracji różni się. Te dwa rodzaje lokali różnią się także typowymi klientami. Pizzeria w powszechnym odbiorze jest lokalem o wiele mniej formalnym, w mniejszym stopniu odświętnym, okazjonalnym, tańszym, bardziej egalitarnym.

Restauracje kojarzą się z bardziej wyszukanymi, wyrafinowanymi usługami gastronomicznymi, panująca w nich atmosfera jest mniej luźna niż w pizzeriach. Wizyta w nich częściej bywa zaplanowana niż spontaniczna, panujący w pizzeriach i restauracjach dress code także się różni, podobnie jak typowe godziny największego ruchu. Powody odwiedzania pizzerii i restauracji bywają także różne. W tych pierwszych o wiele częściej po prostu zaspokaja się głód, spędza czas z przyjaciółmi. Rzadziej nawiązuje relacje biznesowe, świętuje ważne wydarzenia życiowe, czy zaspokaja wyższe potrzeby.

Tworzenie nazwy dla restauracji włoskiej

Biorąc pod uwagę powyższe uwagi, tworzenie nazwy dla restauracji włoskiej należy rozpocząć od określenia profilu lokalu. Kulinarnego, estetycznego oraz co najważniejsze klienckiego. Klimat, rodzaj przeżyć estetyczno-kulinarnych, lokalizacja to wszystko determinuje wybór konwencji namingowej. A mówiąc bardziej konkretnie przesądza o znaczeniu nazwy, jej brzmieniu, ciężkości, powadze, długości. Innymi słowy, skuteczna nazwa restauracji włoskiej, to nazwa rezonująca w targecie. Jest możliwa do stworzenia tylko po dokładnym określeniu grupy jej odbiorców na kluczowych wymiarach.

Możliwości stworzenia nazwy dla restauracji włoskiej jest co najmniej kilkanaście, przy czym najczęściej spotykane nazwy są poważne, reprezentacyjne, podniosłe, oficjalne, mocno osadzone w stereotypach kulinarnych i turystycznych. Są powściągliwe i umiarkowanie oryginalne. Zgodne z powszechnymi wyobrażeniami i oczekiwaniami formułowanymi względem nazwy dla włoskiej restauracji. W wizerunku włoskich restauracji w Polsce dominuje komponent wzniosły, poważny, oficjalny, wyważony, stateczny, konformistyczny względem dominujących oczekiwań. Nazwy stworzone w niezmiennych od lat konwencjach stanowią dominującą większość, a odstępstwa od wypracowanych reguł zdarzają się niezwykle rzadko.

Narodowe nazwy dla restauracji włoskiej

Jedną z bardziej rozpowszechnionych konwencji są nazwy, w których nazwa kraju (Italia) staje się synekdochą kuchni włoskiej (np. Culinaria Italiana, Casa Italia, Repubblica Italiana, Piccola Italia, EATaliano). Bardziej szczegółowym przypadkiem tej konwencji są nazwy sugerujące tego rodzaju odniesienia przez wykorzystanie nazw geograficznych poszczególnych regionów (np. Sicilian Corner, Restauracja Sardynia).

Trzeba podkreślić, że nazwy te są bardzo komunikatywne, jednoznaczne, oficjalne, reprezentacyjne. Budzą szacunek oraz skojarzenia ze stereotypami kulinarnymi włoskiej kuchni – w szczególności z pizzą, pastą, serami, winem, szynką. Ich podniosłość, powaga sprawiają, że są one idealne dla lokali, które celują w klientów bardziej świadomych, mniej przypadkowych, poszukujących nie tylko autentycznych doznań kulinarnych, ale także prestiżu.

Neapolitańska nazwa dla restauracji włoskiej

Kuchnia włoska to tak naprawdę kuchnie regionalne, z wielowiekowymi tradycjami i wyraźnymi różnicami. Niemniej jednak nazwy odwołujące się do Neapolu rzadko są zapowiedzią menu typowego dla tego miasta i regionu. Spacca Napoli, Bella Napoli, Ciao Napoli, nie tyle wywołują skojarzenia z tą konkretną kuchnią regionalną, ile stanowią bardzo czytelne wskazanie kuchni narodowej.

Neapol, obok Rzymu, jest jednym z bardziej rozpoznawalnych, znanych z nazwy miast włoskich. Wykorzystany w nazwie restauracji dodaje jej lekkości. O ile słowo Italia brzmi poważne, o tyle nazwy wykorzystujące słowo Neapol są o wiele lżejsze. Odbierane są jako mniej formalnie i podniosłe. Pobrzmiewają w nich przyjemności, jakich doświadcza turysta odwiedzający Włochy, czy konkretnie stolicę Kampanii.

W geograficznych nazwach wyczuwalna jest nostalgia za miejscami pięknymi, doznaniami przyjemnymi, przeżyciami niezwykłymi. Wzbudzają one potrzebę wyrwania się z codzienności, chwilowej ucieczki od dobrze znanego otoczenia. Rozbudzają ducha przygody i doświadczania.

Kulinarna nazwa dla restauracji włoskiej

Nazwy restauracji bardzo często informują – wprost lub za pomocą symboli – o charakterze, rodzaju kuchni. Nie tak znów rzadko pobudzają apetyt przez użycie nazw trunków, potraw, specjałów. Chianti, Aqua e Vino, Trattoria Rucola, Trzy Papryczki, Parmizzano's Restaurant, Semolino, Pasta Fresca, Pesto Ristorante – oto nazwy, które przyciągają uwagę za pomocą typowych, dobrze znanych składników.

Kulinarne nazwy dla restauracji włoskiej są zrozumiałe, konkretne, obrazowe, rozbudzają zmysły. Przywołują w wyobraźni włoskie specjały. Ich siłą jest z jednej strony komunikatywność, z drugiej zaś powab – jeśli są stworzone z użyciem włoskich słów – oraz zmysłowość. Mogą także jednoznacznie informować o specyfice lokalu, jego specjalności.

Nazwa dla restauracji włoskiej nawiązująca do kultury

Corleone Ristorante, Al Capone, La Strada, La Dolce Vita – nazwy restauracji włoskich nawiązujące do kultury tego kraju przede wszystkim są, dla osób potrafiących poprawnie rozkodować zawartą w nich aluzję, miłym poszczeniem oka. Są znakiem porozumiewawczym, który zawsze wzbudza bardzo dużo sympatii i pozytywnych emocji. Ich skuteczność jest wprost proporcjonalna do sympatii, charyzmy, jaką budzi element, do którego się odnoszą.

Postaci – autentyczne i fikcyjne – oczywiście nie wyczerpują możliwości tej konwencji. Równie często możemy spotkać nazwy linkujące do tytułów filmów, książek, włoskich przysłów, symboli. Kultura włoska cieszy się w Polsce zainteresowaniem i szacunkiem, wiele jej elementów stało się częścią także naszej wyobraźni, dzięki czemu stworzenie nazwy dla restauracji włoskiej, inspirowanej kulturą nie stanowi wielkiego wyzwania namingowego.

Warto jednak pamiętać, że wadą tych nazw jest ich powtarzalność i przenoszenie odczuć, ocen, wrażeń, doświadczeń z jednego lokalu na drugi. Siłą rzeczy mogą być one pozytywne, ale mogą być również negatywne. W dobie sieci restauracji, bardzo łatwo można ponieść konsekwencje nie swoich win.

Jeśli szukasz nazwy dla restauracji włoskiej w dobrej cenie:
Zadzwoń: +48 509 453 917
Napisz: biuro@slogansensei.pl
Lub skorzystaj z formularza kontaktowego w prawym dolnym rogu strony.  

Nazwa dla restauracji włoskiej
5.2 (86.43%) 28 votes