Nazwa dla steak house

Kojarzone z kuchnią amerykańską steki, obok hamburgerów, są najbardziej emblematycznym jej daniem. Choć hamburgery wcześniej stały się popularne w naszym kraju, to dziś oba przeżywają swoje piętnaście minut popularności. Hamburgery wychodzą poza szybką i nieefektowną, niesmaczną formułę rodem z popularnej sieci fast food, a steki walczą o uwagę smakoszy, jako danie z jednej strony okazjonalne, [.....]

Nazwa dla restauracji polskiej

Od staropolskiej po tę współczesną, choć nadal tradycyjną. Kuchnia polska – wnosząc po ilości restauracji ją serwujących – ma się bardzo dobrze. Odkrywana na nowo (nie tylko pod względem przepisów, ale i składników), wzbogacana kulinarnymi nowinkami i trendami z pewnością potrafi zaskoczyć i od dawna nie jest sprowadzana do banalnej klasyki w postaci schabowego z ziemniakami [.....]

Nazwa dla restauracji wegańskiej

Na wegańskiej mapie Polski nie brak dziś food trucków, barów, bistr, restauracji serwujących dania nie zawierające produktów odzwierzęcych. Weganizm przestał, lub szybko przestaje, być marginalnym, alternatywnym – i przez to budzącym niezrozumienie – stylem życia. Co oczywiście bardzo cieszy. Przestaje być także postrzegany jako postawa radykalna, został w dobrym tego słowa [.....]

Tworzenie nazw dla restauracji

Różnorodność konwencji namingowych, w jakich tworzone są nazwy restauracji, napawa optymizmem. Restauratorów, chcących podążać sprawdzonymi rozwiązaniami, na pewno nie spotka zawód. Do wyboru będą mieli kilkanaście sposobów stworzenia nazwy, przy czym każdy z nich z powodzeniem wyróżni lokal na tle konkurencji. Naśladować najlepszych Prezentowane poniżej [.....]

Nazwy restauracji

W popularnych poradnikach dotyczących tworzenia nazw restauracji, najczęściej przeczytamy porady, według których powinny one być łatwe do zapamiętania, przeliterowania i zrozumienia. Choć to ogólne kryteria oceny, to zdaniem autorów owych poradników, również nazwy restauracji powinny spełniać oczekiwania stawiane nazwom per se. Nazwy restauracji – uwaga na zbyt [.....]

Pomysł na nazwę restauracji

Inspirację do stworzenia nazwy restauracji znaleźć można niemal we wszystkim – od domeny kulinarnej, przez kulturową, językową, aż po naprawdę odległą, kompletnie nie związaną z daną kuchnią. Nazwy przenoszone z innych kontekstów znaczeniowych od dawna cieszą się popularnością w nazewnictwie restauracji. Przy tej okazji należy dokonać jednego, ważnego zastrzeżenia. W przypadku [.....]

Nazwa dla restauracji – podstawowe funkcje

Wybierając nazwę dla restauracji – pomińmy w tym momencie jej specyfikę kulinarną – warto przede wszystkim pamiętać o funkcjach, jakie powinna ona pełnić w komunikacji marketingowej lokalu. Oczywiście, w przypadku każdej nazwy i każdej restauracji do głosu w pierwszej kolejności będą dochodzić inne funkcje, niemniej jednak o żadnej z nich zapomnieć nie można, bowiem każda z nich ma inne, [.....]

Tworzenie nazwy dla pizzerii

Choć w restauracjach włoskich nierzadko podawana jest pizza, utożsamianie ich z pizzeriami jest dużym błędem. Pizzerie to osobna, ściśle określona, mająca swoją tradycję (także w Polsce), kategoria. Rozróżnienie to jest przydatne nie tylko dla klientów, którzy bardzo często mają określone potrzeby kulinarne, ale także dla specjalistów od namingu. Bowiem tworzenie nazwy dla [.....]

Nazwa dla restauracji włoskiej

Obok azjatyckich, hinduskich, staropolskich, wegetariańskich, meksykańskich, do najbardziej popularnych restauracji w Polsce zaliczyć należy restauracje włoskie. Nie można jednak ich mylić z pizzeriami. Pizzerie na kulinarnej mapie zajmują osobne miejsce, choć bardzo często się zdarza, że w pizzerii zamówimy także pastę, a w restauracji włoskiej także pizzę. Niemniej jednak to zupełnie inne [.....]

Tworzenie nazw pizzy

Stworzenie wyczerpującej listy rodzajów pizzy prawdopodobnie nie jest możliwe. Pizza jest dziś serwowana na każdym kontynencie, niemal w każdym kraju. Doczekała się setek, jeśli nie tysięcy lokalnych wariantów, odmian i modyfikacji. Oraz jeszcze jeszcze większej ilości nazw. Najbardziej klasyczne rodzaje znane są oczywiście również na całym świecie, nie tylko dzięki swojej [.....]

Nazwa dla kawiarni

Tworząc nazwę dla kawiarni warto sobie zadać pytania dotyczące naszego idealnego klienta, wyróżników miejsca (ulicy, dzielnicy) oraz lokalu (jego wystroju, atmosfery, charakteru, osobowości, menu). Swoistość kawiarni stanowi jej główny potencjał, który może, ale nie musi być zakomunikowany za pomocą nazwy. Nazwa dla kawiarni – profil klienta Na pierwszy rzut [.....]

Nazwa dla brunch baru

Słowo brunch, choć mniej spopularyzowane w Polsce niż lunch, od kilku lat nagminnie pojawia się w rozmowach biznesmenów, pracowników biur i specjalistów od namingu, którzy równie często są proszeni o pomoc przy tworzeniu nazw dla brunch barów. A te ostatnie stają się z roku na rok równie oczywistym elementem na gastronomicznej mapie miast, jak lunch bary i [.....]

Nazwa dla pizzerii

Konsumowana w lokalach i na wynos, w domu i na świeżym powietrzu, również w Polsce pizza pozostaje jednym z najpopularniejszych dań restauracyjnych. Pizzerie należą także do najbardziej popularnych lokali gastronomicznych. Od co najmniej dwóch dekad możemy także śledzić równoczesny rozwój trzech tendencji na tym rynku. Pierwszą znamionuje wchodzenie na polski rynek wielkich [.....]

Nazwa dla baru z kebabem

Jeżeli fast foodowym symbolem lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych w Polsce była zapiekanka, to w ostatnich siedemnastu latach z pewnością jest nim kebab. Istna kebabowa klęska urodzaju sprawiła, że tworzenie nazwy dla baru z kebabem stało się nazewniczym wyzwaniem. Nie tylko ze względów trudności marketingowych, ale także z racji tendencji do polonizowania tej potrawy. Co znajduje [.....]

Nazwa dla baru sushi

Japoński specjał dotarł także do Polski i od kilku lat możemy mówić o prawdziwej modzie. Wykwit barów sushi zdecydowanie zmienił status tej potrawy. Z elitarnej, kosztownej, egzotycznej zmieniła się w ogólnie dostępną (gotowe sushi można kupić w niemal każdym markecie). Zamawianą na co dzień i od święta. Sushi przestało być daniem serwowanym głównie na wystawnych, [.....]